Blog ‘Terugblik op EUGMS-congres in Athene’

Van 11 tot en met 13 oktober vond het 16internationale congres plaats van de European Union Geriatric Medicine Society (EUGMS) in het Megaron Conference Center in Athene, Griekenland. Er waren op dit hybride congres ruim 1400 deelnemers uit 54 landen, waarbij 700 personen live aanwezig waren. Er waren maar liefst 158 Nederlandse aanmeldingen, waarvan er 83 aanwezig waren in Athene! Niet alleen artsen namen deel aan dit congres, maar ook managers, beleidsmedewerkers, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. De Covid-maatregelen waren stikt: anderhalve meter afstand en mondmasker op. We merkten op dat de Grieken dit zonder discussie keurig opvolgden…. 

The European Union Geriatric Medicine Society, EuGMS, is een samenwerking van verschillende organisaties in de Europese Unie. De missie is om de geriatrische geneeskunde verder te ontwikkelen en te erkennen als een medisch specialisme. Daarnaast is het doel om kwaliteit van zorg te verbeteren voor alle mensen met aan ouderdom gerelateerde aandoeningen.

De centrale thema’s op dit congres waren:

  • Voeding en fysieke activiteit voor gezonder ouder worden
  • Aandacht voor de geriatrie vanuit andere disciplines
  • Leeftijdgerelateerde cardiovasculaire aandoeningen en ouderdom
  • Neuro-degeneratieve aandoeningen in de geriatrische context

Covid-onderzoek nam een zeer prominente plaats in. Naast live-presentaties van toonaangevende sprekers waren er ook online-presentaties. De posterpresentaties waren alleen online te zien. De Special Interest Group (SIG) geriatrische revalidatie werd druk bezocht door de live- en online-aanwezigen. De thema’s die op mijn specifieke belangstelling mochten rekenen waren sarcopenie, voeding en (depressie) na een CVA.

Naast een mooi wetenschappelijk programma was het ook geweldig om Nederlandse en internationale collega’s weer live te zien. Er zijn vele gesprekken gevoerd over de geriatrische revalidatie in Nederland en internationaal. Met aan het einde van de dag natuurlijk boeiende gesprekken tijdens het diner met allerlei Griekse lekkernijen….. 

Op donderdag toog ik met een aantal collega’s terug naar huis, maar natuurlijk niet zonder het Akropolis gezien te hebben. Een indrukwekkend bouwwerk met een machtige geschiedenis. De vlees- en vismarkt van Athene was een belevenis op zich. Het werd daarna ook nog even spannend i.v.m. het noodweer in Athene. Straten overstroomden, mensen moesten door het water waden en we haalden zelfs het NOS-nieuws in Nederland. Gelukkig vertrok onze vlucht keurig op tijd en kwamen we veilig aan in Nederland. Het waren dagen met veel te weinig slaap, maar weer enorm gevoed met kennis, ideeën en nieuwe inzichten zijn we huiswaarts gekeerd.

8 november 2021
dr. Bianca Buijck, Associé Studio GRZ & Managing Director, Rotterdam Stroke Service