Blog ‘Het succesvol toepassen van Imagery in de geriatrische revalidatie’

In september 2020 ben ik (Irene Gouman, teammanager GRZ/ELV bij Mijzo) aangehaakt bij het project Imagery. Het project loopt sinds 2017 bij een van de Mijzo-locaties waar geriatrische revalidatiezorg wordt geboden en is een groot succes. 

In de sportwereld is Imagery (ook wel visualisatie of inbeelden) een bekende term. De methode helpt sporters om een actie te trainen, prestaties te verbeteren en herstel te bevorderen. Deze techniek, die in de topsport al vele jaren wordt gebruikt voor revalidatie, is door eenvoudige aanpassingen ook in te zetten bij de geriatrische revalidatiezorg. Onderzoek laat zien dat mensen baat hebben bij deze innovatieve manier van revalideren met als resultaat: sneller herstel, minder slaapmedicatie en minder pijnmedicatie.

Imagery bij Mijzo
In 2017 startten zorgorganisatie Mijzo, het Van Praag Instituut en WOUW Performance Coaching een interessante samenwerking met een innovatief project. Sindsdien worden bij Mijzo visualisatie- en ontspanningsoefeningen toegevoegd aan het revalidatieprogramma voor mensen met een totale heup- en totale knieoperatie. Het doel is om de geriatrische revalidatiezorg te optimaliseren en ervaring op te doen met visualisatie in de dagelijkse praktijk. 

Vanaf 2020 zijn we de naast de doelgroep orthopedie ook andere revalidanten (denk aan mensen met CVA / COVID / amputatie) de Imagery-oefeningen gaan aanbieden. We hebben in samenwerking met WOUW Performance aan het project nieuwe audio-oefeningen toegevoegd die passend zijn voor de doelgroepen. Wat een belangrijke voorwaarde is om het project te doen slagen zijn gemotiveerde fysiotherapeuten en zorgmedewerkers die enthousiast zijn over het project en dit op een bevlogen manier overbrengen aan de revalidanten.

In de dagelijkse praktijk zie ik revalidanten die zelfstandig met de oefeningen aan de slag gaan (al dan niet op gang geholpen door een therapeut of zorgmedewerker). Zittend op een rustige plek met een hoofdtelefoon op/oortjes in zijn ze bezig met het visualiseren van de fysiotherapeutische of ontspanningsoefeningen. Ik hoor revalidanten die elkaar motiveren om te oefenen en aan de koffietafel gaan gesprekken rond over beter slapen en minder pijn. Ook lees ik in rapportages dat er in de nacht geen of minder pijnmedicatie noodzakelijk is geweest omdat de Imagery-oefeningen voldoende effect hadden en de fysiotherapeuten geven aan dat de revalidanten beter scoren op testen. Daar word je toch blij van!

Op persoonlijk vlak: ik heb twee zonen die topsport bedrijven en die daardoor regelmatig te maken hebben met blessures/ revalidatie. Ik zie dat Imagery een mooie aanvulling is om beter en sneller te herstellen en dat het bijdraagt aan het vertrouwen en de rust die je nodig hebt om door die periode van herstel heen te komen. Dat maakt dat ik extra gedreven ben om dit mooie project te implementeren en ik geloof in de verbinding van de (top)sportwereld en de geriatrische revalidatie wat in mijn ogen ook een soort topsport is!

Virtual reality en revalidatie
Onlangs won het project ‘Imagery en virtual reality (VR)’ de tweede prijs tijdens Watsnjoe, het innovatie-evenement georganiseerd door Thebe, De Wever en Mijzo. Mijzo is nieuwsgierig welke rol VR kan spelen binnen de revalidatie. In de sportwereld worden VR-brillen al gebruikt om sporters voor te bereiden op bepaalde situaties. Door het winnen van de prijs wil Mijzo de komende tijd onderzoeken welke mogelijkheden VR biedt om revalidanten sneller te laten herstellen en minder angst en stress te laten ervaren tijdens de revalidatie. Een eerste bijeenkomst heeft inmiddels plaatsgevonden, inspiratie en mooie ideeën in overvloed…

Heb jij ook goede ervaringen met Imagery en visualisatieoefeningen in de GR of wil je meer weten? Laat dan een reactie achter onder het blog op onze LinkedIn-pagina.

17 januari 2022
Irene Gouman, Teammanager GRZ / ELV, Mijzo