Blog ‘Hoe ging de transfer ook alweer?’

Stel je voor: 

Je bent net begonnen met een nieuwe baan als verpleegkundige of verzorgende op een revalidatieafdeling. Of je werkt via de Flexpool of een uitzendbureau een dagdienst in een GRZ-setting. Je begint om 07.00 uur met het lezen van alle dossiers, waarna een mondelinge overdracht met de nachtdienst en een dagstart met het hele team plaatsvindt. Verpleging, behandelaren en artsen luisteren en vertellen wat er is gebeurd en wat er vandaag op de planning staat. Ontslagen, opnames, MDO, voortgangsgesprekken, activiteiten en therapieën. 

Na de eerste twee revalidanten, die motorisch zelfstandig zijn en al naar het ontbijt gelopen zijn, kom je bij de volgende kamer. Daar ligt een mevrouw in bed, ze heeft een parese en ook haar spraak is verminderd. Vanmorgen heb je in haar dossier gelezen hoe zij uit bed moet en de fysiotherapeut heeft in het overleg vanochtend ook nog iets over haar verteld. Maar, wat was het ook alweer?

Het beweegbord

Naast het bed van een revalidant bij Alrijne Revalidatie kan je op het ‘beweegbord’ kijken. Het beweegbord is een whiteboard waarop staat hoe de revalidant beweegt. Op het beweegbord staat als kop: “Ik beweeg voor mijn herstel”. Er staan duidelijke pictogrammen op die aangeven hoe:

  1. Een revalidant de transfer in/uit bed maakt.
  2. Een revalidant op het toilet en in zijn/haar kamer beweegt.
  3. Een revalidant op de rest van de afdeling beweegt.
  4. Wat de FAC-score is.
  5. Of er bijzonderheden zijn. 

Zelfstandig lopen

De Functional Ambulation Categories (FAC) is een schaal die de mate van zelfstandigheid van het lopen aangeeft. In één oogopslag kan men zien in welke mate de revalidant zelfstandig kan lopen, op een schaal van 0 tot 5. Is er fysieke ondersteuning nodig of alleen verbale sturing? Met de duidelijke pictogrammen kunnen de zorg, de behandelaren, de familie en de revalidant zelf meteen zien of en welke loophulpmiddelen gebruikt moeten worden. Er zijn pictogrammen met transfer- en loophulpmiddelen zoals rollators, looprekken, krukken, wandelstokken en 4-poten. Ook zijn er pictogrammen die aangeven met hoeveel personen een revalidant geholpen wordt.

Op de afdelingen waar ook mensen met complexe fracturen revalideren, kan ook de belastingbeperking op het beweegbord worden aangegeven. Pictogrammen met 100 of 50 procent kunnen de revalidant en personeel ondersteunen met het maken van de juiste transfer.

Enquête 

Uit een enquête onder revalidanten, contactpersonen en personeel blijkt dat iedereen erg enthousiast is over deze simpele en duidelijke manier van communiceren. “De progressie van mijn revalidatie wordt op het beweegbord zichtbaar voor mij en mijn familie”, stond in een ingevulde enquête. Aanvankelijk was dit niet bedacht tijdens ons idee voor de beweegborden, maar het team ervaart het nu als een zeer nuttige bijkomstigheid.

Dit is een van de manieren waarop Alrijne Revalidatie continu probeert de zorg te verbeteren. Heeft uw revalidatieafdeling ook een manier nodig om het functioneren en daarmee de revalidatie van uw revalidant inzichtelijk te maken? Laat het ons weten. Misschien zijn beweegborden ook wel iets voor uw revalidatieafdeling. Wij leren graag van anderen én delen graag onze kennis met u. 

24 augustus 2021
Ernst van den Bosch
Fysiotherapeut neurorevalidatie, neurologische revalidatie-unit, Alrijne Revalidatie, Leiden & Alphen a/d Rijn