Cicero

Zaterdag 28 maart 2020
Vandaag een impressie van Marion de Ruyter, directeur Revalidatie, Cicero Thuis & Transmurale zorg, Brunssum.

De beperkte beschermende maatregelen baren ook bij ons in Cicero zorgen en hebben geleid tot heldere afspraken waarbij de ratio en gevoel van medewerkers soms best lastig te combineren zijn. Op tv zien medewerkers collega’s uit het ziekenhuis (op de IC) compleet ingepakt en wij hanteren het beleid zoals gisteren door Marco van Duuren, Aafje, Rotterdam op deze pagina beschreven).
Instroom GRZ/ ELV is fors verminderd. Wij starten vanaf 27 maart een afdeling ‘kortdurend corona positief’ op één van de GRZ-afdelingen voor cliënten kortdurend verblijf. In de WLZ is ook een voorziening gereserveerd voor ‘corona-positieve cliënten’. Hier is nog wel steeds sprake van “stilte voor de storm, vanaf volgende week wordt een grote uitstroom uit het ziekenhuis verwacht. Deze week is er een Corona-hotel (Van der Valk Urmond) geopend in de regio waarin met name cliënten vanuit de thuissituatie een plaats moeten gaan krijgen.

Afspraken en richtlijnen veranderen al voordat de inkt is opgedroogd, dat maakt het geheel hectisch. Wij hebben afgelopen week een sluis-afdeling gehanteerd, waar “schone of licht-verdachte (ziekenhuisopnames) binnenkomen, in principe 5 dagen in quarantaine verblijven op de kamer en dan door kunnen naar de volgende afdeling. We hebben dit ingesteld omdat we toch een aantal keren cliënten doorgeplaatst hebben gekregen vanuit het ziekenhuis die uiteindelijk toch besmet bleken te zijn. Inzet beschermende maatregelen alleen als dit geïndiceerd is en dan tijdens de momenten dat er kans is op hoesten enz. 
Marion de Ruyter