Nieuw blog Maarten Wirtz

eHealth gaat over digitale toepassingen in de zorg: het gebruik van informatie- en communicatietechnologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en artsen kunnen zo via de computer diagnoses stellen, uitslagen communiceren en informatie uitwisselen. Denk aan het online doorgeven van bloedstollingswaarden door patiënten, videocontact met thuiszorg, domotica, teleconsultatie tussen artsen en telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen. Dit draagt bij aan betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede zorg en leidt tot meer eigen regie voor patiënten.

Het blijkt dat -op basis van gegevens van NICTIZ en NIVEL uit 2015- fysiotherapeuten slechts beperkt gebruik maken van eHealth. Studio GRZ trof onlangs een fysiotherapeut die werkzaam is in de geriatrische revalidatie die juist wel zijn focus op eHealth heeft gelegd: Maarten Wirtz.

Maarten is een gedreven fysiotherapeut die al jaren werkzaam is in de GRZ. Hij heeft zijn hobby, het gebruik maken van technologie in de zorg, toepasbaar gemaakt in zijn werk bij Topaz. Hij integreert technologie in de revalidatie. Een ontwikkeling die op vele plekken in Nederland, maar ook internationaal, gaande is. Maarten is in staat gebleken om oudere cliënten enthousiast te maken voor applicaties (‘apps’) op de iPad en voor het gebruik van beeldschermtechnologie. De oudere revalidant voegt op deze manier iets toe aan de revalidatie waardoor het herstel volgens Maarten bespoedigd wordt. Maarten neemt ons in zijn blog mee naar het bij Topaz Revitel (Leiden) geïntroduceerde iQare. Wellicht raakt u geïnspireerd door de wijze waarop eHealth ingezet kan worden in de geriatrische revalidatie. Is eHealth ook in uw zorgcentrum inpasbaar? U kunt het hier het blog lezen.