Nieuw blog van emeritus hoogleraar Han Kemper

Studio GRZ heeft onlangs prof. dr. Han Kemper benaderd. Wij vroegen hem een blog te schrijven over ‘hoe actief ouderen moeten zijn’.

Prof. Han Kemper is emeritus hoogleraar Gezondheid en Bewegen van de Faculteit Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is lid van de Gezondheidsraad die de regering heeft geadviseerd over de preventie van osteoporose, overgewicht en obesitas en binnenkort zal adviseren over de relatie (fysieke) omgeving en bewegen.

Naamsbekendheid verwierf hij als eerste auteur van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) die in 2000 is gepubliceerd. Hij schreef samen met zijn medewerkers meer dan 300 (inter)nationale publicaties. In 2002 ontving hij in St. Louis de prestigieuze Citation Award van de American College of Sports Medicin (ACSM).

Sinds zijn emeritaat in 2004 richt Han Kemper zich, zoals hij ons aangaf ‘niet alleen meer op het schrijven van wetenschappelijke publicaties, overzichtsartikelen maar ook op het schrijven van fictie in de vorm van kinderboeken’ … en zo weten wij nu: op het schrijven van blogs ;-).

Vanaf 2013 is hij consulent en spreekuurhouder bij de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig levensEinde (NVVE). Daarnaast, zo schreef hij ons “doet hij als senior aan sport (tennis, sjokken, tourfietsen) en bewegen (traplopen, roltrap en liften vermijden, fietsen, benenwagen en ravotten met zijn vijf kleinkinderen)”.

Hij heeft in zijn blog eigenlijk een klein en helder college gegeven over het belang van bewegen op oudere leeftijd. Hij adviseert ons in zijn blog om ‘te gaan werken met METs, METabolic rates’ en om ‘als 55-plusser zo min mogelijk stil te zitten’. Nieuwsgierig geworden? Lees hier het blog ‘Wat beweegt 55-plussers in Nederland? Norm of geen norm’.