Motiverende Gespreksvoering in de geriatrische revalidatie

Ben jij als verpleegkundige of verzorgende werkzaam op een GR-afdeling? Wil je graag leren hoe je revalidanten kunt activeren zodat ze weer zelfredzaam worden? En wil je graag leren hoe je mensen op een prettige manier (voor zowel jezelf als de ander) hierin ‘coacht’?  

Dan is de training ‘Motiverende Gespreksvoering (MGV) in de geriatrische revalidatie (GR)’ echt iets voor jou. Uniek omdat het MGV plaatst in de context van (geriatrische) revalidatie. En MGV met revalidatie vraagt echt iets anders dan MGV in de langdurige zorg (WLZ).

In deze training leer je als verpleegkundige/verzorgende beter te communiceren met jouw revalidant. In de geriatrische revalidatie wordt de revalidant ondersteund om -vooral ook op de afdeling- aan zijn herstel te werken. Daarbij heeft de verpleging/verzorging een belangrijke stimulerende rol, waarbij vaak door hen wordt aangegeven dat het voeren van ‘het goede gesprek’ met de revalidant als moeilijk wordt ervaren. Deze training heeft Studio GRZ samen met MI Time (een gerespecteerde scholingsaanbieder van MGV) ontwikkeld en zal ook in samenwerking worden uitgevoerd. Studio GRZ met haar expertise op gebied van Revalidatie en MI Time heeft haar expertise op het gebied van Motiverende Gespreksvoering.

In de training leer je:

 • Om vanuit de revalidatie-attitude te werken in het contact met de revalidant;
 • Om al jouw goed bedoelde, maar ongevraagde adviezen, even te ‘parkeren’ en revalidanten zelf te activeren in het nadenken over aanpak of oplossingen;
 • Om nog meer en nog bewuster te luisteren naar de revalidant en zijn wensen; 
 • Om de juiste vragen (bewust) en op het goede moment te stellen;
 • Om de ander regisseur van zijn eigen proces te laten blijven;
 • Om op constructieve manier met weerstand om te gaan, zodat er weer een werkbare relatie ontstaat.
 • Om de revalidanten doelgericht te begeleiden en te activeren richting verandering (zelfredzaamheid).

Deze training is voor iedereen die met minder energie en meer resultaat revalidanten wil begeleiden bij de revalidatie. De cursus is specifiek bedoeld voor individuele verpleegkundigen en verzorgen die werkzaam zijn in de (geriatrische) revalidatie, maar andere revalidatieprofessionals zijn uiteraard ook van harte welkom zich in te schrijven.

De training bestaat uit twee dagen.

Dag 1:

 • werken vanuit de revalidatie-attitude in het contact met de revalidant,
 • het begeleiden/ coachen met compassie, samenwerken met de ander in een gelijkwaardige relatie, ontlokken van de reeds aanwezige motivatie om zaken aan te pakken én het in zijn kracht zetten van de ander.
 • leren onderdrukken van de ‘reparatiereflex’.
 • bewuster reflectief luisteren naar de revalidant. 
 • stellen van de juiste vragen en op het goede moment de ander regisseur van zijn eigen proces te laten zijn.
 • op een constructieve manier omgaan met weerstand, zodat weer een werkbare relatie ontstaat.

Dag 2:

 • de revalidant eigenaar van zijn eigen traject laten zijn; de revalidatieprofessional staat naast hem om hem als coach richting verandering / actie te begeleiden.
 • bewust kiezen welke gesprekstechnieken in welke fase inzet wordt en hiermee doelgericht aan het werk zijn.
 • gespreksstrategieën toepassen om de revalidant te motiveren.

De cursus kan ook als incompany-training op uw locatie worden aangeboden aan het gehele team. Zie ‘teamtrainingen’.

“𝗠𝗼𝘁𝗶𝘃𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗸𝘂𝗻 𝗷𝗲 𝗹𝗲𝗿𝗲𝗻!
Vandaag hebben deze behandelaren en zorgmedewerkers van (CVA-)revalidatieafdeling De Eik, revalidatieafdeling ‘t Brook, Cicero Zorghuis, Cicero Thuis de 2-daagse scholing “Motiverende Gespreksvoering in de GRZ” van Studio GRZ succesvol afgerond!
Met deze scholing werd geleerd hoe je revalidanten het beste kunt activeren zodat ze weer zelfredzaam worden, en hoe je ze op een prettige manier (voor zowel jezelf als de ander) kunt ‘coachen’ hierin. Met als belangrijkste boodschap: “blijf goed luisteren naar de cliënt en zijn/haar wensen”! Wat mooi dat, naast opgedane kennis, de band tussen de professionals van onze GRZ afdelingen en Cicero Thuis is versterkt. Kim Smith, RvE-Manager, Cicero

Inschrijven

Heb je interesse in de cursus ‘Motiverende Gespreksvoering in de geriatrische revalidatie’? Schrijf dan in via onze ‘winkel’. Klik op onderstaande button en je kunt kiezen uit iDeal of overboeking. In dat laatste geval krijg je een factuur toegestuurd. 

Docenten

drs. Arnold Jongenburger

Kerndocent Studio GRZ

dr. Roland van Peppen

Kerndocent Studio GRZ.

Miranda Bok

Docent MI Time

Foto-impressie

Data

Uitgesteld

Locatie

volgt

Kosten

€ 650,00 vrijgesteld van BTW

Groepsgrootte

12-14 personen

Accreditatie

De accreditatie voor deze training is bij V&V aangevraagd