Blog ‘Mee met de tijd!’

De basis-op-orde was het statement! Na een onrustige, turbulente tijd bij Revalidatiezorg Dordrecht zijn we terug op de juiste weg en gaan we weer mee met de tijd. 

Het is al even geleden dat alle afdelingen van de Geriatrische Revalidatie de scholing TEAM AAN ZET van Studio GRZ hebben gevolgd. Meerdere goede ideeën zijn er naar aanleiding van deze scholing geboren. Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat die ideeën niet helemaal nieuw waren, maar dat deze door allerlei redenen nooit geïmplementeerd zijn op onze revalidatieafdelingen.  

Vanmiddag loop ik over de afdeling waar alle CVA-revalidanten verblijven. Het is nu ongeveer 2 weken geleden dat we alle revalidatieborden hebben opgehangen en dat alle magneten met pictogrammen op de borden zijn aangebracht. We hebben het Project Revalidatieborden lange tijd geleden al uitgebreid besproken, maar door allerlei omstandigheden is het er niet eerder van gekomen om het project te implementeren.

Eenmaal op een kamer tref ik een revalidant aan. Hij heeft door zijn CVA een afasie en praten lukt hem nog niet. Zijn echtgenote is ook op de kamer aanwezig. Nieuwsgierig vraag ik aan haar of het doel van het bord met haar besproken is. Ze geeft aan ”Eerst begreep ik het niet zo goed, maar sinds jullie het hebben uitgelegd begrijp ik wat jullie hiermee aangeven. De pictogrammen maken ook voor mij duidelijk hoe mijn man geholpen wordt en wat hij zelf wel of niet kan doen”. 

Zoals gezegd, het revalidatiebord is niet nieuw. Op steeds meer revalidatieafdelingen worden de borden geïmplementeerd. Het bord met de pictogrammen geeft inzicht in de status van de revalidant. In een oogopslag is het inzichtelijk waarmee we ook duidelijkheid voor revalidatiecoaches geven, maar zeker niet te vergeten ook de revalidant en diens naaste.

Waar we met ons revalidatiebord op de CVA-afdeling ook gelijk gebruik van hebben gemaakt is dat binnen de scholing van het team de roadmap is ontwikkeld. De roadmap geeft de revalidant en diens naaste inzicht welke ADL-activiteiten zij moeten kunnen om veilig naar huis te kunnen gaan.

Zo hebben we dus tegelijkertijd twee nieuwe dingen geïmplementeerd. Het revalidatiebord is een succes en een uitkomst voor onze revalidanten en diens naasten. Ik ben wel benieuwd wat de ervaring van andere revalidatieafdelingen van andere instellingen is. Opvallend is dat in vergelijking met tien jaar geleden veel meer kennis en innovaties gedeeld worden in de Geriatrische Revalidatie. Waarom allemaal het wiel opnieuw uitvinden? Alleen het delen van kennis is al een grote stap vooruit! Benieuwd naar ervaringen met het gebruik van de revalidatieborden en/of de roadmap? Laat het mij weten!

6 november 2023
Raymond Stuurman, kwaliteitsverpleegkundige Revalidatiezorg Dordrecht