UMC Utrecht

Woensdag 8 april 2020
Vandaag een bijdrage van Co-fit, een samenwerkingsverband van UMC Utrecht en Hogeschool Utrecht, die praktische aanbevelingen doen o.b.v. literatuuronderzoek en expertinterviews bij de Covid-19 en vergelijkbare virusuitbraken.

Hoe houden we onze zorgprofessionals in en buiten de frontlinie van een virusuitbraak mentaal en fysiek gezond en inzetbaar?
Zijn er leringen te trekken uit voorgaande, vergelijkbare uitbraken, zoals SARS, MERS en Ebola? Twaalf onderzoekers binnen het UMC Utrecht en Hogeschool Utrecht (lectoraat chronisch zieken) sloten zich 5 dagen op. Middels een (rapid) systematische review werd de wetenschappelijke literatuur over de mentale en fysieke gezondheid van zorgprofessionals bij vergelijkbare virusuitbraken geïdentificeerd en geanalyseerd. Deze kennis werd aangevuld met kwalitatieve interviews met toonaangevende experts en vervolgens omgezet in praktische en eenvoudig te implementeren aanbevelingen. Zij beschreven dit in het Rapport Co-fit dat wellicht interessant is voor jullie revalidatieprofessionals , managers en bestuurders en daarmee jullie setting onderbouwde handvatten biedt om de professionals maximaal te beschermen tegen de vermoeiende, stressvolle en emotionele werkomstandigheden. 

Jaap Trappenburg