Motiverende Gespreksvoering in de geriatrische revalidatie

De incompany-training ‘Motiverende Gespreksvoering in de geriatrische revalidatie’ leert professionals beter te communiceren met hun revalidanten.

Ben jij als verpleegkundige of verzorgende werkzaam op een GR-afdeling? Wil je graag leren hoe je revalidanten kunt activeren zodat ze weer zelfredzaam worden? En wil je graag leren hoe je mensen op een prettige manier (voor zowel jezelf als de ander) hierin ‘coacht’?  

Dan is de training ‘Motiverende Gespreksvoering (MGV) in de geriatrische revalidatie (GR)’ echt iets voor jou. Uniek omdat het MGV plaatst in de context van (geriatrische) revalidatie. En MGV met revalidatie vraagt echt iets anders dan MGV in de langdurige zorg (WLZ).

In deze training leer je met jouw team van verpleegkundigen/verzorgenden beter te communiceren met jullie revalidanten. In de training leer je:

 • Om vanuit de revalidatie-attitude te werken in het contact met de revalidant;
 • Om al jouw goed bedoelde, maar ongevraagde adviezen, even te ‘parkeren’ en revalidanten zelf te activeren in het nadenken over aanpak of oplossingen;
 • Om nog meer en nog bewuster te luisteren naar de revalidant en zijn wensen; 
 • Om de juiste vragen (bewust) en op het goede moment te stellen;
 • Om de ander regisseur van zijn eigen proces te laten blijven;
 • Om op constructieve manier met weerstand om te gaan, zodat er weer een werkbare relatie ontstaat.
 • Om de revalidanten doelgericht te begeleiden en te activeren richting verandering (zelfredzaamheid).

 

De training is bedoeld voor verpleegkundigen en verzorgen die werkzaam zijn in de geriatrische revalidatie en wordt incompany gegeven zodat het GR-team met elkaar goede afspraken kan maken over de gewenste communicatiestijl op de GR-afdeling.

Deze training is voor iedereen die met minder energie en meer resultaat revalidanten wil begeleiden bij de revalidatie. De cursus is specifiek bedoeld het team verpleegkundigen en verzorgen die werkzaam zijn in de (geriatrische) revalidatie, maar andere revalidatieprofessionals zijn uiteraard ook van harte welkom om bij deze incompany-training aan te sluiten.

De training bestaat uit twee dagen.

Dag 1:

 • werken vanuit de revalidatie-attitude in het contact met de revalidant,
 • het begeleiden/ coachen met compassie, samenwerken met de ander in een gelijkwaardige relatie, ontlokken van de reeds aanwezige motivatie om zaken aan te pakken én het in zijn kracht zetten van de ander.
 • leren onderdrukken van de ‘reparatiereflex’.
 • bewuster reflectief luisteren naar de revalidant. 
 • stellen van de juiste vragen en op het goede moment de ander regisseur van zijn eigen proces te laten zijn.
 • op een constructieve manier omgaan met weerstand, zodat weer een werkbare relatie ontstaat.

 

Dag 2:

 • de revalidant eigenaar van zijn eigen traject laten zijn; de revalidatieprofessional staat naast hem om hem als coach richting verandering / actie te begeleiden.
 • bewust kiezen welke gesprekstechnieken in welke fase inzet wordt en hiermee doelgericht aan het werk zijn.
 • gespreksstrategieën toepassen om de revalidant te motiveren.

Deze incompany-training heeft Studio GR samen met MI Time (een gerespecteerde scholingsaanbieder van MGV) ontwikkeld en zal ook in samenwerking worden uitgevoerd. Studio GR met haar expertise op gebied van Revalidatie en MI Time met haar expertise op het gebied van Motiverende Gespreksvoering.

De incompany-training bestaat uit 2 dagen met een tussenperiode van 2 à 3 weken.  

De incompany-training ‘Motiverende Gespreksvoering in de geriatrische revalidatie’ is -of wordt- verzorgd bij: 

 • Cicero Zorggroep in Hoensbroek
 • Het Parkhuis in Dordrecht
 • Livio in Enschede
 • Residentie Mariëndaal (Dores Herstelzorg) in Velp (Grave)
 • Villa Overbosch (Dores Herstelzorg) in Hilversum
 • Zorggroep Charim in Veenendaal

“Ik ben de volgende dag gelijk aan de slag gegaan met wat ik heb geleerd tijdens de cursus. Niet gelijk de oplossing aandragen of proberen te overtuigen. Maar luisteren naar de revalidant en vragen naar zijn beleving en motieven. En het werkte echt! De revalidant kwam zelf met ideeën! Milou, verzorgende

Vandaag hebben deze behandelaren en zorgmedewerkers van (CVA-)revalidatieafdeling De Eik, revalidatieafdeling ‘t Brook, Cicero Zorghuis, Cicero Thuis de 2-daagse scholing “Motiverende Gespreksvoering in de GRZ” van Studio GRZ succesvol afgerond!
Met deze scholing werd geleerd hoe je revalidanten het beste kunt activeren zodat ze weer zelfredzaam worden, en hoe je ze op een prettige manier (voor zowel jezelf als de ander) kunt ‘coachen’ hierin. Met als belangrijkste boodschap: “blijf goed luisteren naar de cliënt en zijn/haar wensen”! Wat mooi dat, naast opgedane kennis, de band tussen de professionals van onze GRZ afdelingen en Cicero Thuis is versterkt. Kim Smith, RvE-Manager, Cicero

Offerte aanvragen

Heb je interesse in de incompany-training ‘Motiverende Gespreksvoering in de geriatrische revalidatie’? Vul hieronder het aanvraagformulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Docenten

Pieta Wilterdink

Docent Studio GRZ

drs. Arnold Jongenburger

Kerndocent Studio GRZ

Miranda Bok

Docent MI Time

dr. Roland van Peppen

Kerndocent Studio GRZ

Manon Tonnaer

Docent MI Time

Foto-impressie

Data

In overleg met opdrachtgever

Locatie

Incompany op uw locatie

Kosten

Op aanvraag, de training is vrijgesteld van BTW

Max. deelnemers

Max. 16 personen per groep

Accreditatie

Deze 2-daagse training is met 13 punten geaccrediteerd voor het Kwaliteitsregister Verpleging & Verzorging (V&V)