Studio GRZ

Maandag 23 maart 2020
Vandaag starten we een nieuwe rubriek: ‘Hoe kunnen we revalideren in tijden van maatregelen rondom het coronavirus’?
Roland van Peppen (Studio GRZ) doet de aftrap.

Vanochtend opende De Volkskrant met de kop “Verpleeghuizen gaan dicht’. De 120.000 bewoners van verpleeghuizen mogen voorlopig geen bezoek ontvangen wegens het risico op besmetting met het coronavirus. Dat geldt uiteraard ook voor de revalidanten die op een geriatrische revalidatieafdeling in zo’n verpleeghuis verblijven. 

Veel verpleeghuizen zijn op zoek om de bewoners/revalidanten toch contact te laten houden met hun familieleden en andere naasten. Zo gaf Marco Wisse, directeur van Vivium Naarderheem, deze week aan op het NOS Journaal: “We hebben hier één en vanaf morgen twee iPadzusters noemen we ze maar. De zuster die met een iPad door het huis gaat en die voor iedereen beschikbaar is om te communiceren met de familie”. Een goed initiatief dat zeker navolging verdient.

Maar de maatregelen hebben uiteraard ook invloed op de revalidatie van degenen die daarvoor zijn opgenomen op de geriatrische revalidatie-afdeling. Ook vandaag in De Volkskrant “Na de eerste besmettingen in een aantal verpleeghuizen werd besloten de contacten met anderen zoveel mogelijk te beperken. De meeste dagbesteding is afgelast. De fysiotherapeut komt nauwelijks meer. Er wordt niet meer samen koffie gedronken.”  

Studio GRZ is ervan overtuigd dat de revalidatieprofessionals voldoende creativiteit hebben om met inachtneming van de eigen veiligheid en die van de revalidanten toch revalidatie te kunnen bieden. Hoe kan de revalidant zelf revalideren met ondersteuning van de revalidatieprofessionals? Is dat mogelijk met inachtneming van de anderhalve meter afstand tussen personen (social distancing)? 

Studio GRZ is een platform voor professionals werkzaam in de revalidatie. Zij roept revalidatieprofessionals dan ook op om elkaar te inspireren met goed werkbare initiatieven. Lichamelijk contact met de revalidant moet vermeden worden. Geen ‘hands-on-revalidatie’, maar het gaat nu zelfs verder dan het principe van ‘revalidanten ondersteunen met de handen-op-de-rug’.
Wat heb jij bedacht om de revalidanten toch uit te lokken tot revalideren? Elk idee is een goed idee. Vermeld het onder dit bericht op onze LinkedIn-pagina.

Laten we elkaar helpen in deze bijzondere tijden. Samen staan we sterk!
Roland van Peppen