Voeding & Revalidatie

Bij het revalideren van oudere en doorgaans kwetsbare mensen in de (geriatrische) revalidatie wordt de meerwaarde van goede voeding steeds meer onderkend. Maar wordt in het zorgvuldig uitgestippelde revalidatietraject voor ieder individu voldoende aandacht besteed aan goed eten en drinken? Ziet jouw organisatie het belang van een goed geïntegreerde visie op voeding en revalidatie? Wil je meer weten en jouw revalidanten nog beter ondersteunen? Dan is de Themadag Voeding & Revalidatie echt iets voor jou.

Doel van de Themadag

Het doel van deze themadag is om met elkaar het belang en de meerwaarde van goed eten en drinken in de geriatrische revalidatie met elkaar te delen. Met perspectieven vanuit de wetenschap, bedrijfsleven, hospitality en innovatie word je uitgedaagd na te denken over jouw revalidanten. Een aantal best-practices maakt de vertaalslag naar de praktijk voor jou zichtbaar. 

De boodschappen van deze Themadag

Om goed te kunnen eten en drinken is het doen van boodschappen van belang. Welke boodschappen hebben we nodig voor deze dag?

De boodschappen….

  • Aandacht voor het juiste eten en drinken in de (geriatrische) revalidatie is belangrijker voor herstel dan we aanvankelijk dachten!
  • Elke revalidatie-organisatie zou daarom een doordachte visie moeten hebben op de relatie tussen revalideren en voeding….
  • Naast goede voeding tijdens het revalideren, moet het eten en drinken tijdens het revalidatietraject ook lekker en gezellig zijn!
  • Dat maakt dat we samen verantwoordelijk zijn voor eten en drinken in de revalidatie….
  • Help jij mee om de voedingstoestand van de revalidant te verbeteren? Meld je dan nu aan voor de themadag voeding en revalidatie! Er zijn maximaal 100 plaatsen beschikbaar.
 
 

Programma

Het inhoudelijk programma heeft drie duidelijke themablokken:

  1. De wetenschap aan zet: Actuele blik op voeding in relatie tot fysiologie van revalidanten
  2. Innovaties en dilemma’s bij voeding in de revalidatie
  3. Beleid, keuzes & hospitality bij voeding in de revalidatie


De exacte invulling van het programma vindt u hieronder. Het inhoudelijk programma duurt van 9.30-16.30 uur en wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Als u een korte samenvatting van onderstaande bijdragen van de sprekers wilt lezen, klik dan hier.

Sprekers

Als u een korte samenvatting van de bijdragen van onderstaande de sprekers wilt lezen, klik dan hier

Prof. dr. Jos Schols

Hoogleraar Ouderengeneeskunde, Universiteit Maastricht

Prof. dr. Wilco Achterberg

Hoogleraar ouderengeneeskunde Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

dr. Bianca Buijck

Associé Studio GRZ

Prof. dr. Fred Brouns

Emeritus hoogleraar Innovatie Gezonde Voeding, Univ. Maastricht & wetenschappelijk adviseur Daily Fresh Food

Justin Kerkmeijer

student Levensmiddelentechnologie, Universiteit Wageningen

Jennifer van der Reijden

Diëtist, Dores Herstelzorg

drs. Theo de Zwart Harpal

Medisch ethicus St. Anna Zorggroep, Arnhem

Marco Wisse

Directeur, Vivium Zorggroep Naarderheem

Willem Nijland

Chefkok, Vivium Zorggroep Naarderheem

Pitcher - Anne van Els MSc

Adviseur Kwaliteit en veiligheid bij Zorg in Oktober

Pitcher - drs. Karin Kouwenoord-van Rixel

Diëtist Zorgbalans, locatie Zuiderhout

Bianca Wester

Hoofd Facilitaire Zaken ai, Reade

Arnold Jongenburger

Studio GRZ

Roland van Peppen

Studio GRZ

Inschrijven

De inschrijfkosten bedragen €187,50 (incl. BTW).
De themadag vindt plaats in het FIGI-Theater in Zeist. 
Wil je er nog bij zijn? Het kan nog. Schrijf dan snel in.

TijdstipSprekerOnderwerp
09.30Inloop
10.00DagvoorzitterWelkom
Thema 1De wetenschap aan zet: Actuele blik op voeding in relatie tot fysiologie van revalidanten
10.10Bianca BuijckInleiding op voeding: Doe maar gewoon, dat is gek genoeg!
10.30Jos ScholsKwetsbaarheid, ondervoeding en sarcopenie een drie-eenheid om in de gaten te houden in de geriatrische revalidatie!
10.55Wilco AchterbergOndervoeding in de geriatrische revalidatie
11.20PauzeBewegen met een snack
11.40Fred BrounsVoeding voor optimale revalidatie: het verschil tussen een olympisch atleet en een revaliderende oudere is kleiner dan dan u denkt!
Thema 2Innovaties en dilemma’s bij voeding in de revalidatie
12.05Justin Kerkmeijer3D Voedsel Printen
12.30LunchLekker en gezond
13.30Jennifer van der ReijdenOnze adviezen in de praktijk: waar lopen we tegenaan?
13.55Theo de Zwart HarpalMag alles wat kan? Dilemma’s op het grensvlak van de medische ethiek in de geriatrie?
Thema 3Beleid, keuzes & hospitality bij voeding in de revalidatie
14.30Diverse organisatie, namelijk:Pitches van praktijkvoorbeelden. Wie wint?
14.35Anne van Els – Oktober/ZorgboogOktober en Zorgboog hongerig voor samenwerking
14.40Karin Kouwenoord – ZorgbalansExcercise is King, nutrition is Queen, put them together and you’ve got a Kingdom’
14.45Bianca Wester – ReadeHerstellend vermogen van voeding
14.50 Prijsuitreiking Beste Pitch
14.55PauzeBewegen met een snack
15.10Marco WisseDe kracht van de keuken: wat valt er te kiezen?
15.30Willem NijlandDe ambachtelijke keuken: aandacht voor smaak, geur en beleving
15.50DagvoorzitterAfsluiting
16.00Borrel en hapjes

Partners van deze themadag

De themadag Voeding & Revalidatie wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

Foto-impressie

Datum

Vrijdag 1 april 2022
van 9.30 – 16.30 uur

Locatie

FIGI Theater in Zeist

Kosten

€ 187,50 incl. BTW

Max. deelnemers

100 personen

Accreditatie

Er is geen accreditatie  aangevraagd