Gezonde Voeding & Beweging in de Revalidatie

Bij het revalideren van mensen in de (geriatrische) revalidatie wordt de relatie tussen goede voeding en gezond bewegen steeds meer onderkend. Afbraak van spierweefsel (sarcopenie) ligt na een CVA, amputatie of operatie op de loer, resulterend in o.a. verminderde spierkracht, verminderde loopsnelheid en een verhoogd risico op vallen, al dan niet gepaard gaande met botbreuken. Daarom is aandacht voor de combinatie ‘voeding en beweging’ een interdisciplinaire aangelegenheid! Verzorgenden, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, artsen, logopedisten, diëtisten en andere revalidatieprofessionals moeten samenwerken om de functionele toestand van de revalidant te optimaliseren!

Wil je meer weten en jouw revalidanten nog beter ondersteunen? Dan is de Themadag Gezonde Voeding & Beweging in de Revalidatie echt iets voor jou. Een themadag bedoeld voor alle professionals uit het revalidatieteam.

Doel van de Themadag

Het doel van deze themadag is om jou als professional kennis en handvatten aan te reiken om vanaf morgen de  voeding en het bewegen te verbeteren en aan te passen aan de behoeften en wensen van de (geriatrische) revalidant, om zijn functionele toestand en welzijn te optimaliseren.

Vanuit diverse perspectieven word je deze themadag uitgedaagd na te denken over voeding & beweging in de revalidatie. 

De boodschappen van deze Themadag

  • ‘Gezonde beweging & gezonde voeding’ in de revalidatie om sarcopenie te voorkomen is een onderwerp voor het hele interdisciplinaire team!
  • Het juiste eten en drinken en de juiste manier van bewegen helpt om (sport)prestaties in de revalidatie te verbeteren.
  • Aandacht voor het juiste eten en drinken in de (geriatrische) revalidatie is belangrijker voor herstel dan we aanvankelijk dachten!
  • Het meten en registreren van ‘bewegen’ is redelijk ingeburgerd in de revalidatie. Is dat ook het geval voor het meten en registreren van de voedingstoestand van de revalidant om te weten wat deze persoon nodig heeft?
  • Op deze themadag worden je handvatten aangereikt waarmee je morgen de voedings- en functionele toestand van de revalidant verder kunt verbeteren? Meld je daarom nu aan voor deze themadag!
    Er zijn maximaal 100 plaatsen beschikbaar.

Programma

Het inhoudelijk programma heeft drie duidelijke themablokken:

  1. Interdisciplinaire samenwerking rondom voeding & beweging 
  2. Gezond bewegen voor revalidanten is noodzaak!
  3. Meten is weten bij zowel  bewegen als eten


De exacte invulling van het programma vind je hieronder. Het inhoudelijk programma duurt van 10.00 – 16.45 uur en wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Tijdstip SprekerOnderwerp
09.30Inloop & registratieKoffie, thee & iets lekkers
10.00WelkomDagvoorzitter
10.05dr. Bianca BuijckInleiding op Gezonde Voeding & Beweging
 Blok 1Interdisciplinaire samenwerking rondom voeding & beweging 
10.15dr. Roland van Peppen & drs. Arnold JongenburgerVoeding: een interprofessionele benadering in een revalidatieklimaat
10.40dr. Hans DrenthSarcopenie: een interprofessionele benadering
11.10AllenDiscussie & vragen
11.20Keuze Workshop (50 min) met take away koffie
AIris van Leeuwen & Irene KageiSuccessen en uitdagingen bij interdisciplinair samenwerken rondom voeding en beweging
BIris Latour & Laura MoréeGezonde voeding en revalidatie, samenspel tussen verschillende disciplines
12.20LunchpauzeEten, drinken, bewegen en netwerken
13.20Prof. dr. ir. Lisette de GrootVisie gericht op voeding en gezondheid van ouderen
 Blok 2Gezond bewegen voor revalidanten is noodzaak!
13.50dr. Bianca BuijckInteractie met de deelnemers
14.00dr. Mike TielandVoeding en beweging: een krachtige combinatie in de revalidatie
14.25AllenDiscussie & vragen
14.35Pauzemet bewegen en snack
 Blok 3Meten is weten bij zowel bewegen als eten
15.05dr. ir. Hinke KruizengaDiagnostiek van de voedingstoestand: de relatie tussen eiwit en energiebehoefte van de revalidant
15.35dr. Berber DorhoutProMuscle in de praktijk: verbeteren van zelfredzaamheid door gezonde voeding en beweging
16.00AllenDiscussie & vragen
16.10HuiskamergesprekGezond Eten & Bewegen door het interdisciplinaire team
16.45DagvoorzitterAfsluiting & Netwerkborrel

Sprekers

Onderstaande sprekers zullen op deze themadag een presentatie of workshop verzorgen:

dr. Hans Drenth

Lector Kortdurende Zorg & Interprof. Samenwerking bij Kwetsbare Ouderen, Hanzehogeschool & ZuidOostZorg

dr. ir. Hinke Kruizenga

Diëtist-onderzoeker bij Amsterdam UMC en de HvA

Prof. dr. ir. Lisette de Groot

Hoogleraar humane voeding en gezondheid, Universiteit Wageningen

dr. Mike Tieland

Senior onderzoeker Voeding & Beweging en Veroudering, Hogeschool van Amsterdam

Iris Latour

Diëtist, Zorgwaard

Laura Morée

Kwaliteits-verpleegkundige, Zorgwaard

Iris van Leeuwen

Leefstijlcoach & fysiotherapeut, Rijndam Revalidatie

Irene Kagie

Verpleegkundige en NAH-coach, Rijndam Revalidatie

dr. Bianca Buijck

Associé Studio GRZ

dr. ir. Berber Dorhout

Voedingswetenschapper en postdoc-onderzoeker, Hogeschool Utrecht & Wageningen Universiteit

Arnold Jongenburger

Partner Studio GRZ

Roland van Peppen

Studio GRZ

Inschrijven

De inschrijfkosten bedragen €195,- (incl. BTW).
De themadag vindt plaats op 14 april 2023 in het FIGI-Theater in Zeist. 
Wil je er bij zijn? Schrijf dan snel in.

Locatie

Theater Figi is een multifunctionele vergader-, evenementen- en congreslocatie in Zeist, in het hart van Nederland. Het derde generatie familiebedrijf staat al 150 jaar voor gastvrijheid en onderscheidt zich door de warme en stijlvolle sfeer waarin u zich direct thuis zult voelen.

Partners van deze themadag

De themadag Gezonde Voeding & Beweging in de Revalidatie wordt mede mogelijk gemaakt door:

Foto-impressie van de Themadag Voeding & Revalidatie in 2022

Datum

Vrijdag 14 april 2023
van 9.30 – 16.30 uur

Locatie

FIGI Theater in Zeist

Kosten

€ 195,- incl. BTW

Max. deelnemers

100 personen

Accreditatie

Er is geen accreditatie  aangevraagd