DOE HET ZELF ! Revalidatieklimaat in de geriatrische revalidatie

Studio GRZ heeft voor deze cursus samenwerking gezocht met GERION. Beide scholingaanbieders hebben een cursus ontwikkeld die GRZ-teams in staat stelt om ZELF als TEAM een REVALIDATIEKLIMAAT binnen de eigen instelling te creëren en te implementeren: ‘DOE HET ZELF! Revalidatieklimaat in de geriatrische revalidatie’.

Wat is revalidatieklimaat in de GRZ?
Bij het ontwikkelen van Geriatrische Revalidatie wordt regelmatig gesproken over een revalidatieklimaat, ook nog wel therapeutisch klimaat genoemd. Maar is het voor iedereen duidelijk wat daarmee wordt bedoeld, hoe je zo’n ‘klimaat’ op de afdeling creëert, en welke bijdrage er van alle betrokken disciplines wordt verwacht?
Hoe doe je dat: verplegen met de handen op de rug? Wat wordt precies verwacht van een 24-uurs coach? Hoe krijgen we als team een stimulerende en activerende sfeer op de afdeling? Moeten de behandelaren ook continu op de afdeling aanwezig zijn? Welke eisen stelt dat aan de inrichting van de afdeling? Kan het beter?

Doel van de cursus
GERION en Studio GRZ slaan de handen ineen om samen met u op ontdekkingstocht te gaan om antwoorden te vinden voor uw organisatie. Vanuit een theoretisch kader en best-practices wordt uw GRZ-team uitgedaagd om verder vorm te geven aan het revalidatieklimaat in de eigen instelling. Doe dit zelf met uw team!
In deze cursus leert uw team een passend revalidatieklimaat in uw instelling te creëren en implementeren.

Voor wie?
De cursus is bedoeld voor multidisciplinaire GRZ-teams van geriatrische-revalidatie-afdelingen die vinden dat het nog beter kan. Dit GRZ-team bestaat uit een vijftal professionals, waarvan ten minste één specialist ouderengeneeskunde, één (coördinerende) verpleegkundige/verzorgende en twee behandeldisciplines een een vijfde teamlid naar eigen keuze. Dit team vormt de verbindende schakel met de rest van het revalidatieteam en het management van de eigen instelling.
Per cursus kunnen maximaal zes GRZ-teams participeren.
Inmiddels is (of wordt) deze cursus vanaf 2016 gevolgd door 28 GRZ-teams, van Aafje (Rotterdam), Zorggroep Charim (Veenendaal), Curamus (Hulst), De Zorggroep (Noord Limburg), Stichting Warande (Zeist), ViVa! Zorggroep (Velsen), Solis (Deventer), Land van Horne (Weert), De Zorggroep (Tegelen), Zuyderland Medisch Centrum (Sittard/Geleen), ZGAO (Amsterdam-Oost), Het Spectrum (Dordrecht), Treant Weidesteyn (Hoogeveen), Treant De Horst (Emmen), Florence (Den Haag), Woonzorggroep Samen (Schagen), Magentazorg (Alkmaar), Zorgcentra Rivierenland (Tiel), Mechropa (Den Haag), De Schakel ONL, Mariëndaal (Velp), Saffier Nolenshage (Den Haag) en een incompany-variant bij de GRZ-teams van Omring /De Zorgcirkel (Noord-Holland) en Vivium Naarderheem.

Waarom deelnemen?
Dit is de kans om met uw team te werken aan het verder ontwikkelen van het Revalidatieklimaat in de eigen instelling. U ontmoet andere GRZ-teams waardoor uitwisseling en verdieping plaats vindt. Uw GRZ-team ontwikkelt -in overleg met het management- uw projectplan op-maat en een implementatiestrategie. Hiermee zet u het Revalidatieklimaat in beweging.
In de voortgangsbijeenkomst na vijf maanden bespreekt u de implementatie van het nieuwe revalidatieklimaat. Hoe ver bent u en hoe gaat u verder?

Opzet van de cursus
De cursus bestaat uit 2 volledige dagen en 2 afzonderlijke dagdelen, dus 4 bijeenkomsten verspreid over 8 maanden.
De cursus is praktijkgericht en vergt een actieve leerhouding van de deelnemers.
Per cursus kunnen zes instellingen participeren (d.w.z. in totaal 30 deelnemers).
Op dag 3 nodigt u de GRZ-manager van uw instelling uit. De ontwikkeling van het revalidatieklimaat en het GRZ-beleid van de instelling zijn inhoudelijk met elkaar in verbinding. De manager heeft het Jaarplan GRZ in zijn/haar portefeuille.

DSC_0664 DSC_0672

Inhoud

 • Dag 1: Het huidige revalidatieklimaat in uw instelling.
 • Dag 2: Vaardigheden en veranderstrategieën van het revalidatieklimaat.
 • Dag 3: Voortgangsbijeenkomst implementatietraject; uitwisselen ervaringen (in aanwezigheid van uw manager).
 • Dag 4: Het nieuwe, door uw team ontwikkelde, revalidatieklimaat.

Data volgende cursus
Een nieuwe cursus start in februari 2020. Heeft u belangstelling? Stuur alvast een e-mail naar info@studioGRZ.nl
Cursusdata: volgt

Docenten

 • Aafke de Groot, kaderarts en stafdocent GRZ GERION
 • Arnold Jongenburger, fysiotherapeut, trainer en partner Studio GRZ
 • Roland van Peppen, bewegingswetenschapper, trainer en partner Studio GRZ
 • Ellen Vreeburg, kaderarts en stafdocent GRZ GERION

Cursuslocatie:
GERION, OZW gebouw, De Boelelaan 1109, Amsterdam

Kosten:
Cursusprijs € 4.375,- per GRZ-team van max. 5 personen. Meerprijs bij een zesde persoon.
U kunt zich bij onze samenwerkingspartner GERION inschrijven via www.gerion.nl
Uw inschrijving gaat vergezeld van een teammotivatie.

Accreditatie:

 • ergotherapeuten, diëtisten, oefentherapeuten, logopedisten (ADAP): 18 accreditatiepunten
 • fysiotherapeuten: 30 accreditatiepunten voor het ‘kwaliteitsdeel’ van het register
 • verpleegkundig specialisten: 18 accreditatiepunten
 • specialisten ouderengeneeskunde: 18 accreditatiepunten
 • de andere deelnemers ontvangen een certificaat.

Interesse?
DE cursus wordt binnenkort weer aangeboden. Heeft u interesse in deze cursus? Informeer dan via ons contactformulier wat Studio GRZ i.s.m. GERION voor u kan betekenen.

De folder die wij samen met GERION voor u hebben opgesteld kunt u hier gratis downladen.

 DSC_0694 DSC_0677